poco tiempo

6 vinkkiä, joilla järjestät aikaa pyöräilylle

  • Pyöräily
  • Lukuaika: 6 minuuttia

Elämämme ovat niin kiireisiä, että useimmilla pyöräilijöillä – sukupuolesta riippumatta – on vaikeuksia tasapainoilla pyöräilyharrastuksensa ja työpaikkansa, opintojensa, perheensä, sosiaalisen elämänsä sekä muiden mielenkiinnon kohteidensa välillä. Yleensä meidän täytyy yksinkertaisesti luopua jostakin, jos haluamme pyöräillä aktiivisesti, ellei pyöräily satu sitten olemaan ainoa aktiviteettisi, jolle voit omistaa kaiken liikenevän vapaa-aikasi. Kysymys kuuluukin: mistä ja kuinka paljosta voit tai haluat luopua? Tasapainon löytäminen on vaikeaa, mutta mahdollista. Kuusi alla olevaa vinkkiä eivät niinkään keskity tarjoamaan näennäisen helppoja ideoita siitä, kuinka hyödyntää aikasi parhaiten, vaan enemmänkin ne auttavat ottamaan uuden näkökannan elämäntyyliin kokonaisuutena.

Ota tapasi ja rutiinisi tarkasteluun

new habits

Joitain tapoja ja rutiineja ei voi tai ei pitäisikään välttää, mutta entäs ne muut? Tarkoitamme nyt niitä kaikkia päivittäisiä rutiineja, joita suoritamme lähes automaattisesti ja jotka vievät paljon aikaa viikoistamme – aikaa, jonka voisimme käyttää pyöräilyyn.

Ensimmäinen vaihe on käydä läpi kaikki rutiinit ja käyttäytymismallit, joita sinulla on, aina shoppailutottumuksistasi sosiaalisen median käyttöön. Yritä sen jälkeen keskittyä asioihin, jotka riippuvat ainoastaan sinusta itsestäsi, eivätkä muista. Kaikkien sellaisten asioiden punnitsemiseen, jotka koskettavat myös muita, tulisi myös näiden muiden ihmisten osallistua.

Kirjoita ylös kaikki, mitä teet päivän mittaan 2–3 tunnin välein ja tutustu listaan viikon päätteeksi merkiten kaikki tavat ja rutiinit, joita voit muuttaa tai muokata. Tavoitteena on vähentää tapaan käyttämääsi aikaa tai korvata se kokonaan pyöräilyllä. Esimerkiksi:

  • Pyöräile töihin, ostoksille, vapaa-ajan harrastukseen jne.
  • Vaihda jokapäiväinen ruokakaupassa käynti yhteen ainoaan kauppakertaan viikossa.
  • Valmista kaikki ateriasi etukäteen koko viikolle.
habitos

Tämä tapojen korvaamisen tai poistamisen prosessi vie aikaa, sillä aivojemme tapana on säästää energiaa laatimalla noudatettavia rutiineja. Tällaisten yhteyksien rikkominen ei ole helppoa ja juuri siksi muutosten tekeminen on meille ihmisille vaikeaa. Tästä syystä päättäväisyys ja kärsivällisyys ovat avainasemassa.

Määrittele prioriteettisi uudelleen

refresh your routine

Entä jos ajan puutteessa onkin kyse aktiviteettien priorisoinnista? Jos nautit pyöräilystä tai muusta urheilemisesta, tulee siitä luonnollisestikin prioriteettisi. Tapaamme sisällyttää prioriteeteiksi laskemamme asiat aikatauluumme tai järjestää niille aikaa muiden aktiviteettien välillä.

Prioriteettien asettaminen tarkoittaa uhrauksien tekemistä ja sitä, että opimme sanomaan ei, mutta samaan aikaan sen tiedostamista, mitä kaikkia hyötyjä pyöräilyllä voi olla sekä itsellesi että planeetallemme. Vaikuttaakin melkein uskomattomalta, ettei pyöräilystä ole vielä tullut koko maailman prioriteettia.

Positiivinen ajattelu

siena maillot cycling lifestyle 01

Joskus enemmän aikaa käytettävissä ei todellisuudessa tarkoita sitä, että pääsemme treenaamaan tai pyöräilemään enemmän. Muistat varmaan moniakin kertoja, kun sinulla on ollut runsaasti vapaa-aikaa, ja satulaan hyppäämisen sijaan oletkin päätynyt tekemään jotain täysin eriä. Usein tapanamme on yliajatella koko prosessia – ja sen seurauksena häkellymme omasta saamattomuudestamme, peloistamme tai negatiivisista ajatuksistamme.

Sen sijaan päätöksiä kannattaisi tehdä positiivisten ajatusten perusteella keskittyen siihen, kuinka paljon rakastaa pyöräilyä ja kuinka paljon hyötyjä se tuo. Tämä on paras tapa varmistaa, että sille löytyy aikaa tai että ainakin käytämme päivästä mahdollisesti liikenevän ajan polkemiseen sen sijaan, että harmittelisimme hukattua aikaa.

Organisoi, valmistaudu, improvisoi

Tämän vinkin otsikko saattaa kenties kuulostaa hieman ristiriitaiselta, mutta sitä se ei itse asiassa ole. Jos elämäsi on äärimmäisen kiireistä, on sinulla kaksi vaihtoehtoa:

  1. Suunnitella treenikertasi tai pyörämatkasi mahduttaaksesi ne kiireiseen aikatauluusi tai…
  2. Improvisoida ja hypätä satulaan heti, kun sinulla on vapaa hetki.

Molemmat vaihtoehdot ovat yhteensopivia toistensa kanssa. Voit suunnitella kaksi tai kolme pyörämatkaa viikolle ja kun yllättäen huomaat vapaan ajankohdan, lähteä polkemaan. Tästä syystä pyörän valmiuskunnossa pitäminen on äärimmäisen tärkeää. Sinun tulisi pitää se niin puhtaana kuin mahdollista ja aina hyvin varusteltuna täysin ladatuin akuin varusteltuine pyöränvaloineen sekä perustyökalusetteineen pyörän hajoamisen varalta. Varmista myös, että kaikki vaatteesi ja pyöräilyvarusteesi ovat puhtaita ja hyvässä järjestyksessä samassa paikassa aikaa säästääksesi.

Vain pelkkä pukeminen, pyörän valmistelu ja kotoa lähteminen sisältävät lukuisia vaiheita, jotka voivat muodostua esteeksi. Jos pyöräsi, varusteesi ja vaatteesi ovat valmiina, täytyy sinun ainoastaan vaihtaa vaatteet, täyttää juomapullo, napata eväät mukaan ja lähteä matkaan.

Vähän on parempi kuin ei mitään

mtb 01

Puolen tunnin mittainen kovatehoinen treeni – joko sisäharjoitusvastuksella tai lähimmällä kadulla – riittää saamaan sinut hengästyneeksi ja jalkojesi lihakset kipeiksi. Sinun täytyy ainoastaan löytää oikea paikka ja aika, jättää pelkosi ja negatiiviset ajatukset taka-ajalle ja polkea.

30 minuuttia joka päivä maanantaista sunnuntaihin on 3,5 tuntia viikossa. Tämä ei välttämättä vaikuta paljolta ja saatat jopa ajatella, ettei se riitä päästäksesi kuntoon, mutta se on kiistatta parempi kuin ei mitään. Hyvän tavan ylläpitäminen on parempi kuin sen unohtaminen tai mikä vielä pahempaa, sen korvaaminen huonolla. Kun vietät nyt aikaa tehden jotain, mikä on hyväksi sekä keholle että mielelle, tullaan sinua todennäköisesti näkemään lääkärin odotushuoneessa huomattavasti vähemmän tulevaisuudessa.

Ota läheisesi mukaan

segundamano 1280x800 1

Yksi parhaista tavoista järjestää aikaa pyöräilylle on harrastuksen jakaminen ympärillä olevien ihmisten kanssa. Emmekä puhu pelkästään perheestä tai kumppanistasi, vaan myös ystävistäsi ja työkavereistasi.

Jos olet kokenut pyöräilijä, ota huomioon, että sinun on sopeutettava tasoasi ja varmistettava, että löydät sellaisia reittejä, että jokainen voi nauttia matkasta, erityisesti, jos kyse on perhepyöräilystä lasten kanssa. Tutustu tähän artikkeliin, jossa käymme läpi, kuinka ottaa pyöräillessä mukaan vauvat ja taaperot, jotta suunnitelmasi perhelaatuajasta ei mene mönkään tason käydessä liian vaikeaksi lapsille.

nino fa87d9fb 719b 4273 bc18 b84b3fa7cfa6

Mieti: se upea hyvinvoinnin tunne, pyöräilyn nautinto, on takuulla paras tapa luoda yhteinen tapa, jota läheisesi haluavat noudattaa. Jos he nauttivat pyöräilystä, huomaavat he paitsi pyöräilyn hyödyt, mutta ymmärtävät myös sen, miksi sinä suhtaudut siihen niin intohimoisesti – tulevathan he jakamaan tämän intohimon kanssasi.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaaditut kentät on merkitty *

Suositellut artikkelit