poco tiempo

6 tips om tijd te maken om te fietsen

We hebben het allemaal zo druk dat de meeste fietsers, zowel mannen als vrouwen, moeite hebben om hun passie voor het fietsen te combineren met hun baan, studie, gezin, sociaal leven en andere hobby’s. Om eerlijk te zijn moet je iets opgeven als je de wielersport wilt beoefenen, tenzij het je enige activiteit is waaraan je al je tijd kunt wijden. De vraag is nu wat en hoeveel je kunt of wilt opgeven. Een evenwicht vinden is moeilijk, maar mogelijk. De zes tips hieronder zijn er niet zozeer op gericht je een aantal schijnbaar gemakkelijke ideeën te geven over hoe je het meeste uit je tijd kunt halen, maar vooral om je levensstijl in zijn geheel te heroverwegen.

Kijk nog eens goed naar je gewoonten en routines

new habits

Sommige dingen zijn niet te vermijden, of moeten niet vermeden worden, maar hoe zit het met de rest? We hebben het over alle dagelijkse routines die we bijna machinaal doen en die door de week zoveel tijd in beslag nemen; tijd die we zouden kunnen besteden aan fietsen.

De eerste stap is om alle routines en gewoontes die we hebben na te lopen, van winkelgewoonten tot het gebruik van social media. Probeer je daarna te richten op de dingen die alleen van jezelf afhangen en niet van anderen; alles wat met andere mensen te maken heeft, moet ook van hen deelnemers maken.

Schrijf hiervoor alles op wat je in de loop van de dag elke 2-3 uur doet, en bekijk aan het eind van de week de lijst en ga na welke gewoonten en routines je kunt aanpassen of veranderen. Het doel is om minder tijd aan die gewoonte te besteden of hem helemaal te vervangen door fietsen. Bijvoorbeeld:

  • Neem de fiets naar het werk, om te winkelen, voor vrije tijd, enz.
  • Doe de dagelijkse boodschappen op één dag in de week.
  • Bereid al je maaltijden van tevoren voor de hele week.
habitos

Het vervangen of elimineren van een van je gewoonten kost tijd, omdat onze hersenen energie sparen door een routine aan te houden. Het doorbreken van zulke verbanden is niet gemakkelijk, en daarom is het zo moeilijk om een verandering door te voeren. Daarom hebben we twee dingen nodig: vastberadenheid en geduld.

Stel je prioriteiten bij

refresh your routine

En wat als het gebrek aan tijd een kwestie is van prioriteiten stellen bij activiteiten? Als je het leuk vindt om te gaan fietsen of sporten, dan wordt dat natuurlijk je prioriteit. En als iets eenmaal een prioriteit is, dan zet je het in je agenda of maak je er tijd voor tussen andere activiteiten door.

Prioriteiten stellen betekent offers brengen, nee leren zeggen, maar tegelijk bewust zijn van alle voordelen die het gebruik van een fiets voor jou en voor de planeet kan hebben. Het lijkt bijna onvoorstelbaar dat fietsen nog niet de prioriteit van de hele wereld is geworden.

Positief denken

siena maillot cycling lifestyle 01

Soms betekent meer tijd hebben niet dat je ook echt meer kunt trainen of fietsen. Hoe vaak heb je niet heel veel vrije tijd gehad en ben je, in plaats van op het zadel te stappen, uiteindelijk iets heel anders gaan doen? We hebben de neiging om het hele proces te overdenken en uiteindelijk worden we overweldigd door onze eigen luiheid, angsten of negatieve gedachten.

In plaats daarvan moeten we de beslissing nemen op basis van positieve gedachten en ons concentreren op hoeveel we van fietsen houden en de vele voordelen die het heeft. Dit is de beste manier om ervoor te zorgen dat we er de tijd voor vinden of in ieder geval elk moment van de dag benutten om het te doen, in plaats van spijt te hebben dat we die uren hebben verspild.

Organiseren, voorbereiden, improviseren

De naam van deze tip kan een beetje tegenstrijdig lijken, maar dat is het niet. Als je leven extreem druk is, heb je twee opties:

  1. Plan je trainingen of ritten zodat ze in je drukke schema passen of…
  2. Improviseer en spring op de fiets zodra je een vrij moment hebt.

Beide opties zijn met elkaar verenigbaar. Je kunt twee of drie ritten plannen in je week en dan is er plotseling een vrij moment om een ritje te maken. Daarom is het essentieel dat je fiets altijd klaarstaat. Je moet hem zo schoon mogelijk houden, altijd goed uitgerust, met een set fietsverlichting met volledig opgeladen batterijen, en een basis gereedschapsset voor het geval je pech krijgt. Zorg er ook voor dat al je kleding en fietsspullen schoon zijn en netjes op dezelfde plaats geordend zijn om tijd te besparen.

Alleen al het aantrekken van je kleren, het klaarmaken van je fiets en het verlaten van je huis brengt een lijst stappen met zich mee die een hindernis kunnen worden. Als je je fiets, je uitrusting en je kleren klaar hebt, hoef je je alleen nog maar om te kleden, je bidon vol te gooien, wat snacks te pakken en te gaan.

Iets is beter dan niets

mtb 01

Een half uur intensief trainen, op de indoor fietstrainer of op de dichtstbijzijnde route, is genoeg om je ademloos en met zere benen achter te laten. Je moet gewoon de juiste plek en het juiste moment vinden, je angsten en alle negatieve gedachten achter je laten, en gaan fietsen.

30 minuten van maandag tot zondag is 3,5 uur per week. Het lijkt misschien niet veel en je denkt misschien dat het niet genoeg is om je in vorm te krijgen, maar het is beter dan niets. Een goede gewoonte volhouden is beter dan hem laten vallen, of erger nog, hem vervangen door een slechte gewoonte. Wat tijd spenderen om iets goeds te doen voor onze geest en ons lichaam is beter dan in de toekomst te gaan kwakkelen met je gezondheid.

Betrek de mensen om je heen

segundamano 1280x800 1

Een van de beste manieren om tijd te maken om te fietsen is door het te delen met de mensen om je heen, niet alleen je gezin of je partner, maar ook je vrienden en je collega’s.

Als je een ervaren fietser bent, houd er dan rekening mee dat je je niveau moet aanpassen en zorg ervoor dat je geschikte routes vindt, zodat iedereen van de rit kan genieten, vooral als het gaat om fietsen met het gezin en kinderen. Kijk eens naar deze blogpost over fietsen met baby’s en peuters zodat je plan voor quality time met het gezin niet in duigen valt als het niveau te hoog wordt voor de kinderen.

nino fa87d9fb 719b 4273 bc18 b84b3fa7cfa6

Denk er eens over na: dat heerlijke gevoel, het plezier van fietsen, is de beste manier om een gewoonte te creëren bij de mensen om je heen. Als zij met plezier fietsen, zullen ze niet alleen de voordelen van fietsen ervaren, maar ook begrijpen waarom je er zo gepassioneerd over bent, want ze zullen die passie met je delen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Aanbevolen artikelen