nuevaosegunda fc8ac712 ced7 47b3 8627 579bd322e5ef

Uusi vs. käytetty pyörä: kumpi ostaa?

Pyöräilyn ja polkupyörien suosio on viime aikoina kohonnut ennennäkemättömän suureksi. Käytännössä koko alan toimijoilla on vaikeuksia saada tarpeeksi tuotteita varastoon ja pysyä valtaisan kysynnän tahdissa. Jos olet yrittänyt ostaa varusteita netistä, olet todennäköisesti huomannut, että monet tuotteet ovat loppuunmyytyjä. Jos olet puolestaan käynyt kivijalkamyymälässä, et ole voinut olla huomaamatta puolityhjiä hyllyjä tai kuulematta myyjän valittelua siitä, ettei hän tiedä, milloin jokin tuote tulee jälleen saataville.

Nämä ongelmat johtuvat yhdistelmästä urheiluvarusteiden kysynnän valtavaa kasvua sekä tuotanto- ja jakeluketjujen häiriöitä, jotka ovat molemmat suoraan tai epäsuoraan koronapandemian aikaansaamia. Kysyntä oli ollut kasvussa ennen pandemiaakin, mutta tuolloin alan toimijat kykenivät hallitsemaan tilannetta ja vastaamaan kysynnän tarpeisiin. Kaikki muuttui maaliskuussa 2020.

Tällä hetkellä, ja mahdollisesti koko vuoden 2021 läpi tulee ala kärsimään häiriöistä varastotilanteissa. Tästä syystä monet ovat kääntäneet katseensa käytetyn tavaran markkinoille joko etsiessään osia pyöränsä korjaukseen, ostaakseen ensimmäisen pyöränsä ja aloittaakseen pyöräilyn tai yksinkertaisesti uudistaakseen tai parantaakseen jo valmiiksi olemassa olevaa pyöräänsä. 

Tämä mielessä pitäen käymme seuraavaksi läpi uuden pyörän hankinnan sekä käytetyn ostamisen hyviä ja huonoja puolia. Vertailun tulisi auttaa sinua vastaamaan otsikon kysymykseen – onhan jokaisella ostajalla eri tarpeensa, jotka voivat saada heidät kallistumaan suuntaan tai toiseen.

Uudet pyörät – hyvät puolet

  • Kaikki on upouutta. Sinä olet se, joka käyttää pyörää ensimmäisen kerran ja sen tulisikin toimia loistavasti.
  • Pyörän pitäisi kestää pidempään ja jos pidät siitä hyvää huolta, pystyt helposti myymään sen myöhemmin, joskin myös malli vaikuttaa paljon. Esimerkiksi vannejarrullista maantiepyörää tai 27,5″ tai 26″ maastopyörää voi olla melko vaikeaa saada myydyksi.
  • Valmistajan takuu. Valmistajat kertovat selkeästi sen koskevan vain ensimmäistä ostajaa.
  • Myynninjälkeinen asiakaspalvelu. Jos ostat pyöräsi kivijalkakaupasta, on sinulla tämä vaihtoehto siltä varalta, että jokin pyöräsi osa ei enää toimi kunnolla tai säädetään väärin. Jos ostat netistä, ei myynninjälkeistä asiakaspalvelua joko ole, tai jos on, niin sitä on hankalampaa saada.
  • Kun ostat uuden pyörän, saat kaikki tuotanto- ja toimitusketjun osaset töihin. Näin tuet alaa aina valmistuksesta jakeluun ja kaupassa tapahtuvaan palveluun asti.

Uudet pyörät – huonot puolet

  • Hinta on huonoista puolista suurin. Samantapaisten mallien ollessa kyseessä on uusi pyörä lähes poikkeuksetta kalliimpi kuin käytetty. Voit saada pyörän parempaan hintaan kausialennusmyynnistä tai loppuunmyynnistä, mutta ne ovat nykyisin huomattavasti harvinaisempia.
  • Toimitusaika. Ennen koronaa olivat toimitusajat kohtuulliset, mutta nyt myynnissä on monia malleja, joilla ei ole tarkkaa toimituspäivämäärää vuodelle 2021 ja joitain ei edes toimiteta tänä vuonna.
  • Rajalliset kustomointimahdollisuudet. Brändit valmistavat tuotteitaan standardisoidusti ja tarjoavat vain harvoin kustomointipalvelua sovittaakseen pyörän henkilökohtaisiin mieltymyksiisi ja tarpeisiisi sopivaksi.
  • Valmistajan omaa etua ajava päämäärä pitää kauppa käynnissä. Brändit uudistavat tuotelinjojaan jatkuvasti ja julkaisevat uusia pyörämalleja joka vuosi. Älä kuitenkaan anna mainostuksen hämätä, sillä useimmiten uuden ja aiemman malliston pyörien välillä ei ole havaittavissa huomattavia muutoksia.

Käytetyt pyörät – hyvät puolet

  • Hinta. Toisin kuin uusien pyörien kohdalla, on hintataso merkittävin käytettyjen pyörien etu. Voit ostaa paremman käytetyn pyörän samalla rahamäärällä kuin mitä olit laittamassa uuteen tai vaihtoehtoisesti löytää helposti edullisemman käytetyn mallin, joka on lähes samanlainen kuin se, mitä olit aikeissa ostaa uutena.
  • Välitön saatavuus. Toinen käytettyjen pyörien puolesta puhuva tekijä on se, ettei sinun tarvitse odotella. Saatat jopa päästä pyöräilemään uudella pyörälläsi samana päivänä tai muutaman päivän päästä ostamisesta.
  • Erinomainen vaihtoehto aloittelijoille. Jos haluat aloittaa pyöräilyn, tarkoittaa käytetty pyörä sitä, ettei sinun tarvitse kuluttaa paljoa rahaa saadaksesi hyvän pyörän kokeiltavaksesi.
  • Vihreä valinta. Polkupyörien tuotannolla on oma ekologinen jalanjälkensä, joten käytetyn pyörän ostamalla toimit ekologisella ja luontoa kunnioittavalla tavalla.
  • Myös käytettyjen tavaroiden markkinat elvyttävät taloutta. Jos joku myy pyöräänsä, suunnittelee hän todennäköisesti ostavansa uuden tai haluaa saada rahaa muiden kulujensa kattamiseen.
  • Mieti myymistä jo ennen kuin ostat. Tämä on enemmänkin vinkki kuin varsinainen käytetyn pyörän hyöty. Kun ostat käytettyä pyörää, mieti, kykenetkö myymään sen helposti myöhemmin – tiettyjä malleja voi olla vaikeampaa saada kaupaksi.

Käytetyt pyörät – huonot puolet

  • Ei takuuta. Tämä on ehdottomasti merkittävin huono puoli. Sen voi kuitenkin välttää valitsemalla kivijalka- tai nettikaupan, joka tarjoaa ostotakuuta. Voit myös allekirjoittaa ostajan ja myyjän välisen sopimuksen tehdessäsi kauppaa yksityisen myyjän kanssa.
  • Ole tietoinen siitä, mitä ostat. Tarkasta pyörä hyvin, ja jos et tiedä kuinka sen tekisit, niin tässä on artikkeli, joka auttaa sinua asiassa.
  • Ole tarkka siitä, keneltä ostat. Jos ostat netistä, etkä halua joutua huijauksen uhriksi, niin luota vain sellaiseen käyttäjään, joka on saanut muilta hyvät arvostelut. Jos aiot tehdä kaupat henkilökohtaisesti tapaamalla myyjän, niin valitse henkilö, joka tietää pyöristä ja tapaa hänet julkisella paikalla. Älä luota liian edulliseen hintaan, sillä liian halvassa pyörässä on todennäköisesti jotain vialla tai mikä pahinta, se voi olla varastettu.

Käytettyjen pyörien markkinoista kuulee kerrottavan kaikenlaisia mielipiteitä. Jotkut ostavat aina käytettyjä pyöriä ja lisätarvikkeita, sillä he tietävät kuinka etsiä tietoa, vertailla ja neuvotella hinnasta. Ja sitten on heitä, jotka eivät edes harkitse ostavansa Tori.fistä, kiitos menneisyyden huonon kokemuksen tai johtuen siitä, etteivät he ole kuulleet muita kuin negatiivisia mielipiteitä netistä ostamisesta ja siksi hankkivat pyöränsä mieluummin paikallisissa myymälöissä vierailemalla.

Yhteenvetona, jos sinua ei haittaa, että joudut maksamaan enemmän ja haluat turvaa, takuun ja luotettavuutta, niin valitse uusi pyörä. Voit myös suunnata kivijalkamyymälään tai verkkokauppaan, joka tarjoaa takuun ja varmuuden siitä, että ostat käytetyn pyörän hyvässä kunnossa.

Toisaalta jos käytössäsi on tiukka budjetti, haluat ostaa parhaan mahdollisen pyörän nopeasti ja luotat siihen, että pyörää on ylläpidetty asianmukaisesti, niin valitse käytetty pyörä. Noudata tällöin suosituksiamme siitä, kuinka tarkastaa pyörä oikein, jotta vältyt epämieluisilta yllätyksiltä.

Jos aiot alkaa pyöräilemään, etkä vielä ole varma siitä, onko laji sinun juttusi, voit ostaa uuden pyörän, kokeilla sitä ja jos petyt, niin voit myydä sen vain hieman ostohintaa alhaisemmalla hinnalla. Voit myös kuluttaa vähemmän käytettyyn pyörään, kunhan varmistat, että valitset mallin, joka on helppo myydä eteenpäin. Näin kykenet hankkiutumaan siitä helposti eroon, jos päätät, ettei pyöräily olekaan juttusi tai päinvastoin, jos koukutut pyöräilyyn ja haluat vaihtaa parempaan malliin.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaaditut kentät on merkitty *

Suositellut artikkelit