spring

Een gids voor fietskleding in het voorjaar

Als je je afvraagt wat je in de lente moet dragen, welkom bij de club! We kunnen je verzekeren dat iedereen die in de lente fietst het wel eens warm of koud heeft tijdens een tochtje. Misschien heb je zelfs beide onaangename gevoelens op dezelfde dag ervaren. Daarom hebben we deze korte gids samengesteld om ervoor te zorgen dat je niet te warm gekleed bent, maar ook niet te weinig lagen hebt. We hebben de belangrijkste kledingstukken op een rijtje gezet die je nodig hebt om te genieten van een seizoen dat even onstabiel als mooi is als het op fietsen aankomt.

Maar eerst een herinnering aan wat we altijd zeggen: er bestaat niet zoiets als een one-size-fits-all oplossing. Elke fietser is anders en de beste manier om de optimale voorjaarsfietskleding en -accessoires voor jouw behoeften te vinden, is te vertrouwen op je eigen ervaring en die van andere fietsers in je omgeving.

Nekwarmer

image 22

Een nekwarmer is een must-have accessoire in de lente. Hij is licht en compact, kan gemakkelijk worden opgevouwen en weggestopt of aan het stuur worden gehangen, en heeft meer dan één functie. Het beschermt niet alleen de nek, maar kan ook de oren, neus en mond bedekken. Als je nek al beschermd wordt door een fietsvest of een wielershirt met hoge kraag, kun je het opgevouwen gebruiken als hoofdband om je hoofd en oren te beschermen.   

Armstukkenvoor fietsers

image 23

Er zijn modellen met verschillende stoffen en diktes. Siroko biedt twee verschillende modellen aan, zodat je je kunt aanpassen aan verschillende temperaturen. De Climatik is een perfecte stijl voor warmere dagen, terwijl de Coldblock is ontworpen voor temperaturen tussen 8 en 15 °C. Als je alle voordelen van dit veelzijdige accessoire wilt leren kennen, hebben we in detail uitgelegd in deze blogpost over wanneer je kunt fietsen met armstukken.  

Lichtgewicht full finger fietshandschoenen

image 24

Winterhandschoenen zijn ‘s morgens in het voorjaar heerlijk, maar als de temperatuur – zowel die van ons lichaam als die van buiten – begint te stijgen, worden de handschoenen te warm en raken onze handen doorweekt van het zweet. Als je ze uittrekt, is het te koud en na een tijdje wil je ze weer aantrekken. De oplossing: Lichtgewicht handschoenen met volle vingers of overgangshandschoenen. 

Wielershirt met lange mouwen

image 25

En er is nog een andere optie, directe concurrentie voor de armwarmers en een bron van twijfel onder fietsers: het wielershirt met lange mouwen. Er zijn verschillende stijlen beschikbaar en hier is een gids over wanneer je welke soort gebruikt. Siroko’s M4 wielershirts met thermische bescherming zijn bijvoorbeeld perfect voor fietsers die gevoelig zijn voor de kou of voor regio’s waar het in het voorjaar niet erg warm is. Aan de andere kant is het SRX wielershirt met lange mouwen geweldig in warme klimaten en voor fietsers die het vaak warm hebben of die zeer hard trainen. De M2 lijn, met een iets dikkere en meer isolerende stof, is een tussenoptie. 

Ondershirt

image 26

Er zijn verschillende combinaties van laagjes, afhankelijk van wat we als onze eerste laag kiezen. Bijvoorbeeld, een ondershirt van merinowol (met lange of korte mouwen) in de lente geeft ons voldoende extra bescherming tegen de kou, zodat we een lichte zomershirt (lange of korte mouw) als tweede laag kunnen toevoegen. Een ondershirt van netstof houdt ons daarentegen droog bij warm weer, maar als het koud is, hebben we misschien een thermische tussenlaag nodig, zoals een Siroko M4 wielershirt.

Fietsvest

image 27

Een van onze eerste blogposts gaat over wanneer je een winddicht fietsvest moet dragen. Omdat het een van de meest veelzijdige en populaire kledingstukken is, kan het het hele jaar door worden gebruikt, maar in de lente heb je er het meeste profijt van. Net als armwarmers is een vest gemakkelijk aan en uit te trekken en op te bergen, het neemt weinig ruimte in beslag en zorgt ervoor dat je je lichaamstemperatuur kunt reguleren. Siroko biedt twee opties: het ultralichte fietsvest en de SRX style met thermale en regenbescherming.

Regenjas

image 28

De lente is een seizoen waarin het vaak regent en het weer wisselvallig kan zijn. Een licht, inpakbaar regenjas dat in de zakken van je wielershirts kan worden opgevouwen, is niet alleen handig als het regent, maar ook als vervanging voor een fietsvest. Omdat het zeer waterafstotend is, is het echter niet zo ademend als een vest, dus gebruik het alleen wanneer dat nodig is. Hier is een gids voor het kopen van een regenjas voor fietsers voor het geval je meer informatie nodig hebt.

Korte fietsbroek + been- of kniewarmers

image 29

De lente moet wel erg koud zijn om ons een lange fietsbroek te laten dragen. De gebruikelijke oplossing in deze tijd van het jaar is een korte fietsbroek met knie,- of beenwarmers. Eigenlijk zijn wij meer voor het laatste, want als het koud genoeg is om kniewarmers te dragen, waarom zou je het been dan alleen rond de knie bedekken? Het hele been bedekken is veel beter, omdat het uit- en aantrekken van de kniewarmers hetzelfde is als bij de beenwarmers.

Teenhoezen – Belgische booties – Merinosokken

Wat er met onze voeten gebeurt, is vergelijkbaar met hoe onze handen aanvoelen in winterhandschoenen. Als we in het voorjaar winteroverschoenen dragen, krijgen we geweldige thermische bescherming en isolatie, maar onze voeten zullen hoogstwaarschijnlijk drijfnat van het zweet worden. Als je je voeten echter niet beschermt, zullen je tenen bevriezen. Daarom zijn teenhoezen het perfecte accessoire in de lente. Als je je voet wilt beschermen, gebruik dan een Belgische bootie, dat is een soort sok die als overschoen fungeert. Als je een van de twee opties combineert met een paar merinosokken, bereik je nog meer thermische isolatie.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Aanbevolen artikelen