nuevaosegunda e44002f9 960e 45a0 a8c1 3cdc251d4c99

Een nieuwe fiets of toch tweedehands: Welke moet je kopen?

Fietsen is de laatste tijd enorm in populariteit gestegen. Praktisch de gehele industrie heeft moeite om voorraden aan te leggen en aan de enorme vraag te voldoen. Als je online fietsen probeerde te kopen, zag je hoeveel producten er niet op voorraad waren. Als je naar een fysieke winkel bent gegaan, heb je zeker de halflege rekken gezien en de verkoper horen zeggen dat hij niet weet wanneer bepaalde producten weer beschikbaar zullen zijn.

Deze problemen zijn te wijten aan de combinatie van een enorme stijging van de vraag naar sportuitrusting en de verstoring van de productie- en distributieketens, beide direct of indirect veroorzaakt door Covid-19. Vóór de pandemie was er al een toename van de vraag, maar de sector kon de situatie beheersen en aan de vraag voldoen. In maart 2020 veranderde alles. 

Vanaf vandaag, en heel waarschijnlijk gedurende het hele jaar 2021, zullen er problemen zijn met de voorraad. Daarom hebben veel mensen zich tot de tweedehandsmarkt gewend, hetzij om onderdelen te zoeken voor de reparatie van hun fiets, hetzij om hun eerste fiets te kopen en met fietsen te beginnen, of om de fiets die zij reeds hebben te vernieuwen of te verbeteren. 

Met dit in gedachten gaan we het hebben over de voor- en nadelen van het kopen van een nieuwe fiets en het kopen van een tweedehands. Dit zou je moeten helpen bij het beantwoorden van de bovenstaande vraag, aangezien elke koper andere behoeften heeft die hem of haar kunnen voor het ene of het andere kunnen laten kiezen. 

Een nieuwe fiets – De voordelen

  • Alles is nieuw, jij bent degene die de fiets voor het eerst gebruikt en alles zou perfect moeten werken.
  • Hij zou langer moeten meegaan en als je hem goed onderhoudt, zul je hem later gemakkelijk kunnen verkopen, maar veel hangt af van het model. Een racefiets met velgremmen of een 27,5″ of 26″ mountainbike zal bijvoorbeeld vrij moeilijk te verkopen zijn. 
  • De fabrieksgarantie. Veel merken geven duidelijk aan dat deze alleen geldt voor de eerste koper.
  • Service na verkoop. Als je in een fysieke winkel koopt, heb je deze optie voor het geval iets niet goed werkt of verkeerd is afgesteld. Als je online koopt, is de dienst na verkoop ofwel onbestaand of moeilijker toegankelijk.
  • Wanneer je een nieuwe fiets koopt, laat je alle schakels in de productie- en toeleveringsketen werken en ondersteun je dus de industrie, van de productie via de distributie tot de service in de winkel.

Een nieuwe fiets – De nadelen

  • De prijs is het grootste nadeel. Binnen vergelijkbare modellen zal een nieuwe fiets duurder zijn dan een gebruikte. Je kunt een betere prijs krijgen tijdens seizoens- of opruimingsuitverkopen, maar die zijn er nu veel minder.
  • Levertijd. Vóór Covid-19 waren de levertijden aanvaardbaar, maar nu zijn er veel modellen die geen specifieke leverdatum in 2021 hebben en sommige die zelfs dit jaar niet geleverd zullen worden. 
  • Beperkt maatwerk. Merken produceren op een gestandaardiseerde manier en bieden zelden een aanpassingsservice om de fiets aan jouw persoonlijke voorkeuren en behoeften aan te passen.
  • Eigenbelang van de fabrikant om de verkoop op gang te houden. Merken willen hun productlijnen voortdurend vernieuwen en brengen elk jaar nieuwe fietsmodellen uit. Laat je echter niet misleiden door reclame, meestal is er geen merkbare verandering tussen een model uit de vorige en de nieuwe collectie.

Een tweedehands fiets – De voordelen 

  • Prijs. In tegenstelling tot nieuwe fietsen is de prijs het belangrijkste voordeel van tweedehands fietsen. Je kunt een betere tweedehands fiets kopen voor hetzelfde bedrag of je kunt gemakkelijk een goedkoper tweedehands model vinden dat vergelijkbaar is met het nieuwe model dat je op het oog had.
  • Onmiddellijkheid. Een ander voordeel van tweedehands fietsen is dat je er niet op hoeft te wachten. Je kunt zelfs dezelfde dag of binnen een paar dagen na de aankoop al op je nieuwe fiets rijden.
  • Zeer geschikt voor beginners. Als je wilt beginnen met fietsen, betekent een tweedehands fiets dat je niet veel geld hoeft uit te geven aan een goede fiets om het te proberen.
  • Duurzaamheid. De productie van fietsen heeft zijn ecologische voetafdruk, dus door een tweedehands fiets te kopen, handelen we op een duurzame manier en respecteren we onze planeet.
  • De tweedehandsmarkt stimuleert ook de economie. Als iemand een fiets verkoopt, is hij waarschijnlijk van plan een nieuwe te kopen of wil hij wat geld terugkrijgen voor andere uitgaven.
  • Denk na over verkoop voordat je koopt. Dit is meer een tip dan een echt voordeel. Als je een tweedehands fiets koopt, denk er dan aan of je hem later gemakkelijk zult kunnen verkopen – bepaalde modellen kunnen moeilijker te verkopen zijn.

Een tweedehands fiets – De nadelen

  • Geen garantie. Dit is zeker het grootste nadeel, maar het kan worden vermeden door te kiezen voor fysieke of online winkels die aankoopgarantie bieden. Je kunt ook een koper-verkoper overeenkomst tekenen als je met een particuliere verkoper te maken hebt.
  • Wees voorzichtig met wat je koopt. Controleer de fiets goed en als je niet weet hoe, is hier een artikel om je daarbij te helpen.
  • Wees voorzichtig van wie je koopt. Als je online gaat kopen en niet het slachtoffer wilt worden van oplichterij, vertrouw dan alleen gebruikers met goede recensies. Als je persoonlijk zaken wilt doen, ga dan met iemand die verstand heeft van fietsen en spreek af op een openbare plaats. Vertrouw niet op een te goedkope fiets, die heeft waarschijnlijk een verborgen probleem, of erger nog, hij kan gestolen zijn.

Je hoort allerlei meningen over de tweedehandsmarkt. Er zijn mensen die altijd tweedehands fietsen en accessoires kopen omdat ze weten hoe ze moeten zoeken, vergelijken en onderhandelen. En dan zijn er mensen die zelfs niet overwegen om op marktplaats te kopen omdat ze slechte ervaringen hebben of omdat ze niets dan negatieve meningen hebben gehoord en daarom liever bij hun plaatselijke winkel kopen.

Concluderend, als je het niet erg vindt om meer te betalen en wat je wilt is veiligheid, garantie en betrouwbaarheid, ga dan voor een nieuwe fiets. Je kunt ook naar een winkel of een online verkoopsite gaan die garantie biedt en de zekerheid dat je een tweedehands fiets koopt die in goede staat verkeert.

Aan de andere kant, als je een krap budget hebt en je wilt de best mogelijke fiets kopen, je wilt hem snel hebben en je vertrouwt erop dat de fiets goed is onderhouden, kies dan voor een tweedehands fiets en volg onze aanbevelingen over hoe je de fiets goed kunt inspecteren om onaangename verrassingen te voorkomen.

Als je gaat beginnen met fietsen en nog niet weet of het de sport voor jou is, kun je een nieuwe fiets kopen, hem uitproberen en, als je uiteindelijk teleurgesteld bent, hem verkopen voor net iets minder dan je ervoor hebt betaald. Je kunt ook minder uitgeven aan een tweedehands fiets, maar er wel voor zorgen dat je een model kiest dat goed verkoopt. Op die manier kan je hem gemakkelijk verkopen als je besluit dat fietsen niet meer jouw ding is of, integendeel, als je verslaafd raakt aan fietsen en kiest voor een beter model.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Aanbevolen artikelen