Cover 184

Pyöräilyn pakolliset: 15 esinettä, jotka pitää aina mukana

Kuvittele itsesi pyöräilemään leveä hymy kasvoillasi ja ihana tuulen tuiverrus ihollasi, kunnes… Boom! Kumi puhkeaa. Olet yhtäkkiä keskellä ei-mitään ilman varasisäkumia. Mitä, jos olet juuri pyörtymäisilläsi nälästä? Ainakin sinulla on mukanasi kännykkä, niinhän? On ihme, että muistit ottaa mukaan edes pyöräsi.

No, vitsit sikseen. Olemme kaikki olleet aloittelijoita jossain vaiheessa ja olemme myös kaikki joskus unohtaneet ottaa pyöräilemään mukaan esineitä, jotka hädän tullen pelastaisivat pahastakin pinteestä. Olemme myös oppineet näistä epäonnekkaista virheistämme. Älä siis huoli, sillä seuraava, 15 esineen listamme varmistaa sen, että sinä et tee samoja virheitä. Käydään läpi välttämättömyydet, jotka tulisi ottaa mukaan jokaiselle pyöräretkelle.

Kypärä

Cover 179 Siroko

Turvallisuus ensin. Tämä on listamme tärkein esine. Täydellisesti istuva kypärä voi merkittävästi vähentää päävammojen riskiä onnettomuustilanteissa. Tässä blogijulkaisussamme esittelimme Siroko-pyöräilykypärän ja kerroimme, kuinka sitä tulisi käyttää optimaalisimmalla tavalla.

Valot

image

Hyvä setti polkupyöränvaloja on tärkeä siksi, että muut kulkuneuvot näkevät pyöräilijän, mutta myös siksi, että jos joskus on ajettava vaikka yöaikaan tai huonoissa valaistusolosuhteissa, näkee myös eteensä. Täältä löydät lisätietoa saatavilla olevista polkupyörän valoista

Nesteytys

hydro bike water bottle lookbook 01 mobile

Hyvä nesteytys on tärkeää aina pyöräillessä ja erityisesti silloin, kun ilma on lämmin. Riippuen matkan kestosta ja intensiteetistä, tulisi mukana olla aina tarpeeksi vettä joko juomapullossa tai nesteytysjärjestelmässä. Juomavarantojaan tulisi myös täyttää matkan varrella esimerkiksi huoltoasemilla. Ja jos tapaa hikoilla paljon ja lämpötilat ovat korkeat sekä reitti pitkä, on myös fiksua ottaa mukaan mineraalisuolaa tai -tabletteja täyttääkseen menettämänsä elektrolyytit.

Ruoka ja välipalat

cover 115

Rennolle ja lyhyelle pyörämatkalle ei yleensä tarvitse ottaa mukaan syötävää, mutta jos aikoo pyöräillä yli tunnin ajan, on aina suositeltavaa ottaa mukaansa ruokaa ja välipaloja. Näitä voivat olla vaikka banaani, pieni pussillinen taateleita tai pähkinöitä, energiageelejä tai -patukoita jne. Näistä saa kaiken tarvitsemansa jaksaakseen eteenpäin ja lopulta palautuakseen paremmin. Tässä blogipostauksessa kävimme läpi, kuinka paljon kannattaisi syödä treenin intensiteetin ja keston perusteella. Täältä puolestaan löydät ideoita ja lisäinformaatiota siitä, mitä syödä ja kuinka valmistaa energiapatukoita ja -geelejä sekä riisikakkuja.

Lateksi-, vinyyli- tai nitriilikäsineet

Käsineet ovat elintärkeät estämään käsien likaantuminen rasvaan ja likaan silloin, kun joutuu vaihtamaan sisäkumin, korjaamaan ketjut tai laittamaan ne takaisin paikoilleen.

Varasisäkumeja, paikkoja, tubeless-korjaussarja jne.

Kumi voi puhjeta oikeastaan milloin tahansa, joten tästä syystä täytyykin olla aina varustautunut tietyillä varaosilla. Näitä ovat vähintäänkin varasisäkumi, muutama paikka, kaksi tai kolme rengasvipua ja jos käyttää tubeless-renkaita, tulisi mukana pitää tämän tyyppisille renkaille tarkoitettua korjaussarjaa, joka sisältää rengastulppia ja asennustyökalun. Tällaisia tilanteita varten tarvitsee tietenkin myös osata korjata puhjennut rengas, joten suosittelemme katsomaan YouTubesta muutaman tutoriaalin, jos se ei vielä ole hallussa.

Pyörän pumppu tai CO₂-pumppu

image 25

Edellisessä osiossa mainittuja esineitä ei ole hyötyä pitää mukana, ellei varustearsenaalista löydy myös työkalua, jolla täyttää renkaat korjausoperaation jälkeen. Markkinoilta löytyy suuria, keskikokoisia ja minikokoisia pumppuja. Kannattaa siis valita sellainen, joka sopii parhaiten omiin tarpeisiin, budjettiin ja pyörään, muistaen varmistaa, että se on yhteensopiva venttiilien (Presta tai Schrader) ja renkaiden kanssa.

Aivan yhtä hyvin voi käyttää CO₂-pumppua ja muutamaa patruunaa, mutta niidenkin käyttö on tarpeen harjoitella etukäteen ja varmistaa tietenkin, että rengas on korjattu oikein. Jos päättää valita tubeless-mallin, tulisi tarkastaa, onko litku (nestemäinen paikkausneste) yhteensopiva CO₂:n kanssa vai ei, sillä epäyhteensopivien tarvikkeiden yhteiskäytöllä voi tulla vaurioittaneeksi sekä litkua että estäneeksi sitä paikkaamasta reikiä kunnolla.

Monitoimityökalu

Monitoimityökalun täytyy sisältää kuusiokoloavaimia ja/tai torx-avaimia, jotka sopivat pyöräsi ruuveihin. Sen lisäksi siinä tulisi olla ketjunkatkaisija ja useita ruuvimeisseleitä. Nämä työkalut ovat alttiita ruostumiselle, joten monitoimityökalua tulisi säilyttää muovipussissa tai aiemmin mainitsemiemme käsineiden sisällä.

Ketjulukot

Vain muutama asia on yhtä edullinen, pieni ja kätevä kuin tämä. Ketjunkatkaisijalla ja ketjulukolla voi helposti korjata rikkoutuneet ketjut matkan varrella.

Venttiilisovitin


Toinen hyödyllinen pikkuesine, joka ei vie paljoa tilaa ja voi tosipaikan tullen olla oikea pelastus, on venttiilisovitin. Jos CO₂-patruunat loppuvat kesken matkan tai jos pumppu ei toimi, voi tämä sovitin auttaa, sillä sen avulla voidaan käyttää mitä tahansa muuta pumppua vaikka huoltoasemalla tai korjaamolla.

Hätäpaikka

Tämä on esine, jota suuri osa pyöräilijöistä ei osaa ajatellakaan, mutta toivoo kyllä, että sellainen olisi ollut mukana, kun rengas repeää.

Kotikutoinen menetelmä suuren repeämän korjaamiseen renkaassa on pitää mukana vanhan renkaan palasta ja kiinnittää se sitten repeämän sisäpuolelle liimalla, joka tulee paikkasarjan mukana. Näin tulee sinetöineeksi repeämän ja voi alkaa lisätä ilmaa uuteen sisäkumiin tai vaihtoehtoisesti itse renkaaseen, jos käytössä on tubeless-järjestelmä.

image 1

Toinen vaihtoehto ovat hätäpaikat. Markkinoilta löytyy monenlaisia ja eri muotoisia. Joissain on mukana liima sekä eri paikkamuotoja ja -kokoja. Toiset ovat itseliimautuvia, kuten vaikkapa nämä hätäpaikat Park Tool -brändiltä.

Henkkarit ja hätäyhteystieto

Jos tapaa yleensä pyöräillä yksin, ei koskaan ole huono idea pitää mukana henkilökorttia tai jotain muuta henkilöllisyystodistusta. Kannattaa myös kirjoittaa jonnekin omaisuuteensa ylös hätäyhteyshenkilön puhelinnumero siltä varalta, että joutuu onnettomuuteen. Näin paikalle tulleet viranomaiset tai pelastushenkilökunta voivat ottaa yhteyttä läheisiin ja ilmoittaa heille tapahtuneesta.

Yksinkertainen tarra kypärässä tai näkyvällä paikalla pyörässä tulisi olla riittävä tämän numeron ylös kirjoittamista varten. Siihen voi myös sisällyttää muuta hyödyllistä tietoa, kuten oman veriryhmänsä, mahdolliset allergiat ja aiemmat terveysongelmat.

Käteistä

Elämme toki digitaalisessa ajassa ja voimme yleensä maksaa puhelimilla ilman fyysistä korttia. Käteisen mukana pitäminen on kuitenkin aina järkevä valinta, sillä jotkut kaupat ja liikkeet saattavat hyväksyä vain käteismaksuja.

Hätätilanteessa käytettävät lääkkeet

Jos pyöräilijällä on jokin allergia tai terveysvaiva, johon voi tarvita kiireesti lääkkeitä, on niiden mukana pitäminen suositeltavaa. Tällaisia voivat olla vaikkapa astma tai vakava allerginen reaktio hyttysten tai ampiaisten pistoon.

Puhelin

peso f12abd61 b3fa 40a9 bc26 9e4c07deede6

Jos rehellisiä ollaan, eivät useimmat meistä lähde kotoaan ilman puhelintaan. Se ei ole ainoastaan välttämättömyys onnettomuustilanteita varten, vaan sen avulla voimme myös maksaa, navigoida, ottaa kuvia ja etsiä tietoa netistä matkan päällä. Meillä on tähän liittyen kuitenkin kaksi suositusta: ensinnäkin, kännykkää ei tulisi käyttää polkemisen aikana, sillä huomion keskittyessä siihen voi helposti aiheuttaa onnettomuuden tai joutua sellaiseen. Toiseksi, kannattaa aina varmistaa, että puhelimen akku on ladattu täyteen ennen matkaan lähtemistä, jottei se vahingossakaan ehdi loppua kesken matkalla.

Tässä listassamme olemme käyneet läpi elintärkeimmät fyysiset tavarat, joita tarvitsee pyöräilemään lähtiessään, mutta on toki olemassa muunkin tyyppisiä “varusteita”, joita ei voi sulloa pyöräilypaitansa taskuihin, mutta jotka ovat silti aivan yhtä tärkeitä. Näitä ovat motivaatio, joka toimii bensana, ystävät, jotka parantavat koko kokemusta ja tietty kyltymätön intohimo ja mielenkiinto kehitykseen. Loppujen lopuksi oikeanlaiset fyysiset varusteet ja niiden asianmukainen käyttäminen eivät yksinään riitä viemään pitkälle ilman intohimoa – vaikka ne tärkeitä ovatkin.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaaditut kentät on merkitty *

Suositellut artikkelit