ninos bici 2fedc7eb 1d12 45ea ad01 e4ec5b2c0f5b

Výhody cyklistiky pro děti

Některé z nejlepších raných vzpomínek jsou spojené s kolem, společníkem všech našich dobrodružství. Jakmile začalo léto a prázdniny, kola se stala nejlepším dopravním prostředkem. Možná na podzim a v zimě bylo na čase je odložit, ale někdy jsme ani tehdy neodolali a vrátili se zpět do sedla.

Mnoho našich cyklistických idolů jsme v televizi viděli stoupat po horách. O chvilku později jsme nasedli na kolo a snažili jsme se být jako tito velcí šampioni a snili jsme o tom, že jednoho dne vylezeme také na ty nejstrmější svahy.

Kola a jízda na kole byly součástí našich raných let, a přestože se doba změnila, jsou stále důležitou součástí života dětí. Možná ne tolik jako dříve, protože v nedávné době do roku 2020 nebyly údaje o prodeji kol příznivé, ale Covid-19 všechno změnil a možná nově nalezená vášeň pro cyklistiku mezi mladými a starými přetrvá na dobu neurčitou.

Pozitivní účinky cyklistiky pro dospělé jsme již zmínili v předchozích článcích. Nyní si ukážeme výhody cyklistiky pro děti od doby, kdy začnou jezdit na odrážedle, až po jejich dospívání:

Tělo a duše

Jako každá jiná fyzická aktivita nebo sport je jízda na kole velmi zdravým návykem.

Spolu se zdravou výživou pomáhá posilovat dětská těla zpevněním jejich svalů a struktury kostí.

Klouby jsou dobře chráněné, protože cyklistika je sport s nízkým dopadem, na rozdíl od fotbalu nebo atletiky.

Jízda na kole posiluje imunitní systém, protože vyžaduje pobyt venku. Správně oblečené a dobře vybavené děti si užívají chladné i teplé počasí stejně jako my.

Jízda na kole také znamená, že dostávají více fyzické aktivity, což je dobré jak pro děti, které nejsou příliš aktivní, tak pro neposedy. Dejte jim kolo a budete překvapeni jejich kreativitou!

Jízda na kole zlepšuje kardiovaskulární zdraví, podporuje dobře fungující dýchací systém a snižuje pravděpodobnost obezity, což je jeden z hlavních problémů ovlivňujících děti v posledních desetiletích.

Na úrovni motorických dovedností cyklistika zlepšuje koordinaci, rovnováhu a koncentraci. Stačí se podívat na děti na odrážedlech jak závodí v parcích, vypadají, jako by to dělaly od narození. Postupně se děti naučí šlapat s přídavnými kolečky a poté, již bez nich, během chvilky dosáhnou rovnováhy a koordinace!

Jak se učí jezdit na kole a manipulovat s ním, dosahují stále více cílů a pomaličku roste jejich sebeúcta a sebevědomí. Pamatujete si, kdy se vám poprvé podařilo jet na kole bez přídavných koleček, nebo kdy jste poprvé jeli bez držení řidítek?

Dětská nálada se také zlepšuje díky jízdě na kole – není to jen věc dospělých, malí také trpí stresem a úzkostí. A není nic lepšího než rodinná jízda na kole, abyste uvolnili napětí a vyčistili mysl všech!

Soutěživost a respekt

Drtivá většina dětí se rodí s kompetitivním genem jako samozřejmostí. Může to být více či méně nápadné, ale téměř každý rád soutěží a samozřejmě vyhrává. Jízda na kole je především o soutěžení, závodění všude kolem. Pokud prohrajete, můžete se naštvat a oslavovat vítězství, ale ani jedna z těchto dvou věcí nezaručuje další triumf. Cyklistika vás proto naučí nejen soutěžit, vyhrávat/prohrávat, vážit si vítězství a porážek, ale také podporuje vaše úsilí, vytrvalost, kolegialitu, týmovou práci a sílu vůle.

Jízdní kola jako zelený (ekologický) dopravní prostředek jsou skvělým nástrojem ke zvyšování povědomí dětí o životním prostředí. Pokud je to možné, vezměte je na kole do školy, jděte nakupovat nebo se věnujte jakékoli jiné činnosti. Ukažte jim, že jízda na kole je ta nejpřirozenější věc na světě a uvidíte jak ji vezmou za přirozenou součást života. 

Zároveň se mohou snadno naučit pohybovat po městě, seznámením se s dopravními pravidly a všemi ostatními nepsanými pravidly soužití a respektu k ostatním cyklistům, sportovcům, chodcům a řidičům.

Jízda na kole ve městě zvyšuje koncentraci dětí, protože musí neustále věnovat pozornost svému okolí, a zároveň je učí trpělivosti a tolerantnosti, což je velmi důležité při jejich vzdělávání a rozvoji.

Horská cyklistika nebo jízda na kole po zelených úsecích města povzbuzuje děti k ochraně a vážení si přírody. Je to dobrá příležitost naučit děti respektovat životní prostředí, neházet odpadky, nerušit divokou zvěř a vždy zanechávat co nejmenší stopu, aby se mohli do přírody vracet nejen oni, ale i ostatní.

Utužování vztahů

Děti chtějí trávit čas se svými rodiči, prarodiči a zbytkem rodiny. Rádi se cítí svobodně, když jsou se svými blízkými, což dělá z jízdy na kole s dětmi skvělou rodinnou volnočasovou aktivitu. Musíte jen najít správnou trasu přizpůsobenou dovednostem vašich dětí a použít různé doplňky, které jim pomohou užít si jízdu na kole. Pro nejmenší jsou k dispozici sedačky a přívěsy; tažná lana, tažná zařízení a také pevná uchycení za kolo pro ty, kteří vědí, jak šlapat, ale ještě nejsou fyzicky a technicky připraveni. Jděte na to pomalu, po špatné zkušenosti nikdo nechce znovu na kolo. Proto je důležité postupně zvyšovat obtížnost a stanovovat cíle pro nejmenší, aby mohli čelit svým prvním výzvám. To zlepší jejich sebeúctu, sebevědomí a náladu.

Trávení času se svými vrstevníky je pro děti stejně důležité jako pro rodiče. Tento způsob socializace je nezbytný pro jejich rozvoj. Nejmenší děti sdílejí a vyměňují svá kola v parku „téměř“ bez problémů. Starší, prakticky teenageři, pomalu opouštějí hnízdo a pohybují se na kolech všude možně. Kola jsou pro všechny skvělý způsob, jak poznat nové přátele mimo jejich rodinný kruh a rozvíjet vztahy s lidmi, kteří mají stejné zájmy. A to vše při zdravé fyzické aktivitě!

Pokud vaše děti budou jezdit na kole nebo cvičit jízdu na kole, musí se při tom bavit. Kolo by se nemělo stát povinností, ale spíše hračkou, která je součástí jejich vývoje, způsobem učení, výmluvou pro trávení času s mámou a tátou. Proto, pokud jste cyklisté a vášnivě se věnujete kolům, nikdy byste neměli nutit své děti dělat sport jen proto, že ho děláte. Pokud opravdu chcete, aby se zapojili do cyklistiky, musíte je učit a být jim vždy k dispozici, kdykoli potřebují vaši podporu a povzbuzení. Pokud to umíte se svými kamarády z kola, proč byste to neudělali se svými dětmi?

Nakonec, představte si děti jako malé dospělé. Když si dospělí koupí novou “hračku”, chtějí ji ve své velikosti a podle svých představ. Totéž platí pro děti: potřebují kolo vhodné pro jejich věk nebo výšku a musí se líbit, aby dělalo radost. Pokud nevíte, jakou velikost vaše ratolest potřebuje, podívejte se na náš článek o tom, jak vybrat správnou velikost kola, zde najdete krátkého průvodce velikostí pro různý věk a výšku. A pokud chtějí začít šlapat na kole Peppa Pig, Pocoyo, SpongeBob nebo Disney, nezapomeňte na citát Oscara Wilda: „Nejlepší způsob, jak mít spokojené děti, je dělat jim radost”.

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Povinná pole jsou označena *

Doporučené články